Канадското правителство съобщи, че около един милион предпазни маски KN95, внесени от Китай, не отговорят на стандартите и затова не могат да бъдат разпределени за здравните работници, мобилизирани срещу разпространението на коронавируса, предаде агенция "Франс прес".

Канадската агенция за обществено здравеопазване е установила около милион маски KN95, които не отговарят на спецификацията на правителството, каза говорител на министерството на здравеопазването, потвърждавайки медийни съобщения.

Тези маски не са били разпределени в провинциите и териториите, участващи в борбата срещу коронавируса, уточни той.

Маските KN95 са китайски модел, подобен на N95, който пък е сходен с предпазните средства FFP2, използвани в Европа.

Голяма част от световните доставки идва от Китай и транспортът на материали от тази страна е много усложнен, каза Анита Ананд, министър на правителствените служби и обществените поръчки.

Отношенията между Канада и Китай са в безпрецедентна криза след ареста на през декември 2018 г. във Ванкувър на финансовия директор на китайския телекомуникационен гигант "Хуауей" по искане на САЩ.

В момента милиони предпазни маски N95 и респиратори са в агенцията за обществено здравеопазване, за да бъдат проверени.

Освен това канадското производство се увеличава и тази седмица са били сключени договори с три канадски фирми, добави министърът.

Автомобилостроителят "Дженерал мотърс" (GM), на който президентът на САЩ разпореди да произвежда респиратори, обяви, че частично преоборудва завода си в Ошауа, Онтарио за производство на предпазни маски.
GM планира да произвежда до 1 милион маски месечно, за да помогне на Канада.

От началото на месеца Канада е получила над 10 милиона маски и обяви поръчка за повече от 60 милиона маски N95. /БТА

Дневник