Премиерът Бойко Борисов иска областите Шумен, Разград и Търговище да получат вода от "Дунав" възможно най-бързо.

Това заяви той днес при инспекцията на автомагистрала "Хемус" край Белокопитово.

"Възложил съм на инженери да проектират система "Дунав" и максимално бързо да се започне строителството. Не искам да слушам теории от типа "може да се окаже, че водата е скъпа и не е достатъчно рентабилен". Когато дойде криза, ще стане... Перник ни струва 75 милиона. Трябва ли да допуснем в Разград, Шумен и Търговище да стане така. Нека да си направим водопровода Дунав, нека да ни стои резерва", каза Борисов.

Той подчерта, че в големите язовири има вода за 2 години, но система "Дунав" е нужна за "всеки случай". "Така и за напояване ще имаме повече, и за малините и за всичко", каза той. 

Премиерът говори и за пречиствателната станция за питейни води на Шумен, която е в процедура за избор на изпълнител. "Пречиствателната станция трябва да се строи. Говорете там, помолете, ако обжалват да обжалват веднага, за да отива в съда, или да не обжалват, за да почваме да я правим. Парите са преведени", каза той.

По отношение на напредъка на строежа на участъка Буховци - Белокопитово на АМ "Хемус" министър-председателят изказа задоволство от работата на строителите. Подчерта, че държавата им плаща навреме и дори авансово, за да не спира работата.

По-късно от пресцентъра на общината в Шумен, съобщиха, че система „Дунав“ е обсъдена на работна среща, на която присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, кметът на Шумен Любомир Христов, областните управители на Шумен и Търговище Стефан Желев и Митко Стайков, управителите на шуменското водно дружество Илиян Илиев и на „Напоителни системи“ – клон Шумен Христо Николов

На инж. Стефка Божанова от Разград бе възложено да извърши прединвестиционните проучвания за възстановяване и доизграждане на Водоснабдителната система „Дунав“, която обхваща Разград, Търговище и Шумен.

Зам.-министър Нанков обяви, че техническата подготовка стартира веднага. До два месеца ще бъде завършено обследването на трасето, за да може да започне и самото строителство. То ще се извършва на отделни участъци, като в системата ще бъдат включени Шумен, Каспичан и Нови пазар.

Николай Нанков увери, че парите, необходими за доизграждането на проекта, са осигурени от държавния ВиК холдинг, чийто капитал е 1 млрд. лева. За Шумен доизграждането на системата „Дунав“ е алтернатива, която заедно с новия довеждащ водопровод от язовир „Тича“ и Пречиствателната станция за питейна вода би довела до подобряване на качеството на водата и възможност за използване на допълнителен източник на питейна вода.

ШУМ.БГ