Португалия се надява да направи 70 000 теста за коронавируса до края на май в социални домове, сред жителите на които са двама от всеки петима починали от коронавируса в страната досега, предаде агенция "Ройтерс".

До момента са извършени 17 000 теста в около 200 такива домове. Кампанията трябва да обхване 750 социални домове, за да бъде овладяна заразата там "чрез тестване на всички служители и живеещи в тях със симптоми", съобщи министерството на труда.

По данни на Института за социално осигуряване, в домове за социални грижи в Португалия живеят около 150 000 души, така че тестовата кампания ще обхване по-малко от половината от тях. Около 35 000 други живеят в нерегистрирани домове.

Португалия досега е съобщила за 22 797 заразени с COVID-19 и 584 смъртни случая. Тези данни са значително по-добри, отколкото в съседна Испания. Тъй като 40 на сто от починалите са в домове за социални грижи, посещенията в тях са забранени още от в началото на въведената в страната карантина на 18 март. Забраната изтича на 2 май. Премиерът Антониу Коща каза днес, че дори ако извънредното положение бъде отменено следващата седмица, ограниченията върху движението ще останат в сила.

След като смъртните случаи в тези домове придобиха опасни размери, властите привлякоха армията да помага за мерки за дезинфекция в тях.

От здравното министерство днес съобщиха, че извършените до момента тестове в рамките на кампанията не показват ръст на положителните проби, което се смята за добър знак./БТА

Дневник