"Либърти медия", компанията собственик на Формула 1, е преразпределила сума от 1.4 милиарда долара към спорта за справяне с кризата от коронавируса COVID-19. От компанията съобщиха, че това осигурява авансови плащания и покриване на други задължения поради невъзможността да се организират състезания.

Новината идва само няколко дни, след като шефът на "Алфа таури" Франц Тост обяви, че тимът му "губи между 1.5 и 2 милиона долара на състезание". До момента бяха отменени девет старта от сезон 2020 заради световната здравна криза.

От "Либърти медия" добавят, че сумата трябва да помогне за сигурността на Формула 1 и отборите, и може да бъде използвана в случай на по-продължително отлагане.

"Тази сума ще подобри и дискусията с кредиторите по отношение на банковите споразумения на Формула 1", добавят от компанията собственик.

Собствениците са заплашени да нарушат условията по изплащане на огромен дълг в размер на 2.9 милиарда долара. Според JP Morgan условията по покриването му са такива, че той трябва да бъде 8.25 пъти по оперативната печалба.

В отговор на финансовата помощ от компанията-собственик, акциите на Формула 1 бележат скок от 9.14 процента на стоковата борса.

Плановете на Формула 1 за начало на сезона са свързани с организиране на Гран при на Австрия на 5 юли. След това се обмислят две поредни състезания на пистата "Силвърстоун" във Великобритания. И трите надпревари ще бъдат пред празни трибуни.

Дневник