Вицепрезидентът на "Манчестър юнайтед" Ед Уудуърд е обявил пред фенове на тима, че се очаква свиване на средставата за трансфери в цялата футболна индустрия заради пандемията от коронавируса COVID-19. Той е изразил притесненията си, че "червените дяволи", които в последните години са сред клубовете похарчили най-много на пазара, също ще бъдат засегнати.

Срещите във Висшата лига бяха спрени преди шест седмици, а се очаква стадионите да останат затворени за фенове и когато сезонът бъде подновен. Това е голям удар за "Юнайтед", който отчете че през първата половина от сезона е получил 55.2 милиона паунда от приходи по време на мачовете.

Всичко това ще се отрази върху средствата, които мениджърът Оле Гунар Солскяр ще получи за нови играчи.

"Никой не трябва да си прави илюзии, че мащабите на тази световна криза няма да се отразят и на футбола. На трансферния пазар няма да видим обичайните големи сделки, като това важи и за нашия клуб. Наш приоритет остава да постигнем успехи, но трябва да се съобразим с финансовата картина преди да правим дългосрочни планове и да говорим за връщане към нормалността", каза Уудуърд в конферентен разговор с представители на 12 фенски организации.

Все още не е ясно как ще бъде организиран летният трансферен прозорец в Европа, ако футболните първенства продължат до края на месец юни или дори през юли.

В Англия в последните месеци нападателят на "Тотнъм" Хари Кейн е свързван именно с "Юнайтед". Преди кризата с COVID-19 експерти очакваха, че "червените дяволи" могат да платят 200 милиона паунда за английския национал.

"Спекулациите за трансфери на играчи за стотици милиони не са нищо повече от игнориране на реалността", добави вицепрезидентът на "Юнайтед".

За момента клубът изплаща пълните заплати на своите служители, докато във Висшата лига вече бяха предприети ходове за редуциране. "Арсенал" намали с 12.5% заплатите на играчите и треньорите, докато "Саутхемптън" и "Уест хем" преговарят на тази тема.

За първата половина от финансовата година "Юнайтед" генерира приходи от 303.8 милиона паунда, голяма част от които от спонсорски договори. "Вианги сме вярвали, че нашия комерсиален модел ни дава предимство пред повечето клубове. Благодарни сме на нашите партньори, които ни помагат да постигнем това", добави Уудуърд.

Дневник