Отварят се за посещение Природен парк „Шуменско плато“, Парк „Кьошковете“ и Градската градина в Шумен. Заповедта на кмета на Шумен Любомир Христов влиза в сила от днес, съобщиха от пресцентъра на общината. 

Решението е било взето на заседание на Общинския кризисен щаб и е във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Разходките в ПП „Шуменско плато“ ще са възможни само при спазване на изискванията за дистанция от два метра и половина и носене на предпазни маски за лице.

Изкачването ще става не по стъпалата, а по краткия асфалтов път към кафе "Чупката" или по пътеките. Забраната за автомобили по панорамния път остава в сила. Не се разрешава също събирането на заслоните и употребата на алкохол.

ПП „Шуменско плато“ и „Кьошковете“ са разрешени за индивидуално спортуващи и колоездачи в природния парк.

Посещенията в Градската градина ще стават също при много стриктно спазване на наложените ограничения. Входът е през централния вход, а излизането – от изходите за автогарата, за ЖП-гарата и към ул. „Станционна“ .

На останалите места, от които не може да се влезе или излезе от градината, ще бъдат поставени сигнални ленти и няма да се допуска преминаване през тях. Не се разрешава сядането на тревните площи, на пейките, както в градината, така и на детската площадка, а също и използването на уредите за игра. Деца до 12 години задължително трябва да са с родител или възрастен член на семейството, като те могат да посещават Градската от 9,30 часа до 18.00 часа. 

От общинската администрация напомнят, че остава в сила забраната за използването на спортните и детските площадки в целия град. Нарушаването на разпоредбата се санкционира.

ШУМ.БГ