УЕФА обяви, че ще отпусне 236.5 милиона евро на своите 55 страни-членки, за да посрещнат предизвикателствата от пандемията.

Финансирането по програмата HatTrick обикновено се разпределя на националните федерации за покриване на текущите разходи и за подпомагане на развитието на домашния футбол. От УЕФА уточниха, че всяка федерация ще може да реши как да използва средствата.

"Нашият спорт е изправен пред безпрецедентно предизвикателство, предизвикано от кризата с COVID-19. УЕФА иска да помогне на своите членове да се справят по начин, подходящ за конкретните обстоятелства. В резултат на това ние се съгласихме, че ще изплатим по 4,3 милиона евро на федерация до края на този или следващия сезон", пише в посланието на президента на УЕФА Александър Чеферин.

Словенецът вярва, че "без съмнение футболът ще бъде в основата на живота", когато светът се върне към нормалния си ритъм след пандемията.

Наскоро ФИФА обяви, че на всяка федерация ще бъде преведен транш от 500 хиляди долара, а по-късно ще бъдат изплатени и оставащите суми, полагащи се за 2019 и 2020 г.

В допълнение УЕФА обеща да преведе авансово бонуси и компенсации на обща стойност 70 милиона евро.

Дневник