Да се създаде ли фонд, с който чрез дарения водещите състезатели в тениса да подкрепят финансово ниско класираните играчи по време на пандемията, или е време за реформи в начина, по която се разпределят парите в спорта?

Идеята, зад която стоят Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер, предвижда първите 100 в ранглистата да дарят от 5 хиляди до 30 хиляди долара, които впоследствие да бъдат разпределени към тенисистите между 250-о и 700-ото място.

Темата предизвика вълнения сред състезателите, като мненията са разнопосочни. Доминик Тийм, който е трети в света, е против идеята и не вижда необходимост да дава част от парите си на други играчи.

"Никой от състезателите не гладува. Всички на върха е трябвало да се борим, за да се изкачим в ранглистата. Виждал съм играчи от тура, които не са на 100% отдадени на спорта. Много от тях се отнасят доста непрофесионално. Не виждам защо трябва да им давам пари", каза Тийм в интервю за "Кроне".

Ниско класираните състезатели ще получат финансова помощ от водещите организации в тениса (ITF, АТП, WTA) и четирите турнира от Големия шлем, като ще бъдат отпуснати над 6 милиона долара.

Тийм допълни, че парите от наградни фондове не бива да бъдат жертвани. "Няма професия, в която да имате гаранция за успех и високи доходи в началото на кариерата си. Бих предпочел да дам пари на хора и институции, които имат нужда от тях".


271-ият в ранглистата Дъстин Браун отговори на коментарите на австриеца и обърна внимание, че състезателите имат нужда от помощ в началото на кариерата си.

"Ако това (пандемията) се беше случило тогава, щеше да ми коства кариерата", написа Браун в "Туитър" , припомняйки, че в началото е бил принуден да плете ракети и да пътува с кемпер, за да си позволи да ходи на състезания.

Илия Марченко (№200) и Джон Милман (№43) също се включиха в обсъждането, като двамата са на мнение, че трябва да се промени схемата за разпределение на парите в тениса.

"Трябва да поправим системата, а не този вид благотворителност. Играчите трябва да получават това, което заслужават. И ние заслужаваме много повече от това, което получаваме в момента. Да, ниско класираните състезатели нямат спонсори и зрители, но без тях тенисът няма да съществува", написа Марченко в профила си в "Туитър".

Дневник