Българският футболен съюз (БФС) е получил подкрепа от държавата по схемата за подпомагане на бизнеса, позната като "60/40". Организацията е взела 51 051.95 лева, показва публикуваният нов списък на работодателите, на които са изплатени компенсации.

В него попадат още футболният шампион "Лудогорец" и втородивизионният "Литекс".

Парите на БФС са за 86 служители. "Това са около 75% от служителите в БФС", обясни изпълнителният директор на организацията Борислав Попов пред "Дневник".

По думите му футболният съюз се е възползвал от правото си да кандидатства за помощта, тъй като с въвеждането на извънредното положение на 13 март дейността му е спряла. "В противен случай можеше да се наложат рестриктивни мерки", каза Попов.

"В момента работят структурите, без които не можем. БФС изпитва леки затруднения", посочи той.

Попов определи като заблуждаваща информацията, че УЕФА ще даде на футболния съюз 4.3 млн. евро. Той обясни, че парите са по четиригодишни програми, за които трябва да се кандидатства с проект, който да бъде защитен. "Така направихме базата в Бояна. Но това не са пари за заплати или за парно и ток".

"Не са изсипани пари с хеликоптер над базата в Бояна", заяви Попов, насочвайки към думите на министъра на финансите Владислав Горанов от преди седмица.

Схемата 60/40 е една от антикризисните мерки, които правителството предложи, за да подпомогне бизнеса заради пандемията от коронавирус. В случая държавата изплаща 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, ако работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не съкращава хора. Главно условие за желаещите да получат средства е да бъдат изрядни данъкоплатци.

Дневник