Висшата лига се изправя пред нов проблем, след като част от клубовете не одобряват плана "Рестарт", касаещ подновяването на сезона, съобщава "Таймс". В основата на това са притеснения за безопасността на футболистите, както и евентуалната невъзможност на отборите да домакинстват на своите стадиони.

В петък предстои нова среща за обсъждане на плана, според който сезонът трябва да бъде подновен на 8 юни с мачове пред празни трибуни.

Според "Таймс" клубовете от Висшата лига са били предупредени, че може да загубят възможността да играят на своите стадиони. Някои от тях смятат, че избирането на неутрални стадиони за двубоите може да е удар по състезателния елемент в първенството, тъй като ще има отбори с предимство.

Неодобряващите клубове се аргументирали с притесненията, изразени от футболистите им, които се опасяват да не заразят семействата си. Отделно имало и привърженици, настроени срещу подновяването на първенството, докато страната е в криза.

Елитът на английския футбол търси начин да бъдат изиграни оставащите 92 мача, за да се избегнат загуби на стойност 875 млн. евро по договорите за телевизионните права. Сезонът спря в средата на март заради разпространението на коронавируса.

Правителството гледа с добро око на идеята футболът да се завърне, за да може да се повдигне настроението на хората, посочва изданието.

Напрежението върху Висшата лига се увеличи, след като главният лекар на ФИФА Мишел д'Ог обяви, че не е редно да има футбол, докато в държавите са в сила мерките за социална изолация. В последните дни Франция и Нидерландия забраниха спортните събития до септември, заради което футболните им първенства бяха прекратени.

УЕФА даде срок на националните федерации до 25 май да обявят дали ще довършат вътрешните си първенства.

Дневник