метът на Прага е под полицейска защита. Той потвърди това дни, след като медии съобщиха, че има план за убийството му. Според източници на чешкия вестник "Респект" преди три седмици в страната е пристигнал руски агент, носещ отровата рицин. Руското посолство, както и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърлиха информацията.

Кметът Зденек Хриб отказа да обясни пред Би Би Си защо е под полицейска защита. Той уточни обаче, че е бил следен от един и същи човек "многократно". Каза също, че ако го убият, "това ще означава, че руските агенции са преминали червената линия", без да уточнява дали съществува такъв план и дали е свързан с Русия. "В Прага не се занимаваме с външна политика", каза още той.

Кметът наскоро подкрепи предложението площадът пред руското посолство в Прага да бъде прекръстен на името на убития опозиционер Борис Немцов. Чешката столица освен това премахна статуята на съветския маршал Иван Конев, разгневявайки Москва. Конев е смятан за военен герой в Русия. Статуята му в Прага е издигната през 1980 г. и бе посрещната със смесени чувства заради ролята му в потискането на Унгарската революция през 1956 г. и Пражката пролет през 1968 г.

Този факт бе отбелязан миналото лято с монтирането в основата на паметника в Прага на бронзови табели на чешки, английски и руски, описващи участието на Конев в събития, отнели живота на още хиляди хора. Тогава в кметството също коментираха, че забавянето на поставянето на плочите се дължи на натиск от руското посолство, което на няколко пъти искало разговор с общината по въпроса и намеквало за "международни последици".

Друг чешки вестник - "Деник Н" - твърди, че контраразузнаването е предупредило правителството, че пристигналият в страната агент е опасен за местните политици. Освен това, според негово източници, темата е била обсъждана между външния министър Томаш Петричек и руския посланик Александър Змеевски.

Кметът на квартала, в който бе статуята на Конев - Онджей Коларж - също бе обект на заплахи и временно напусна столицата и бе поставен под полицейска защита миналия месец.

Дневник