Председателят на медицинската комисия към УЕФА проф. Тим Майер заяви, че е "напълно възможно" да се планира подновяването на прекъснатия сезон 2019-20. Думите му идват часове, след като колегата му от ФИФА Мишел д'Ог каза точно обратното.

Преди ден Д'Ог заяви пред "Скай спортс", че е невъзможно футболът да се завърне преди да отпаднат мерките, ограничаващи социалните контакти. Според него е реалистично да се гледа към септември. Думите му съвпаднаха по време с изявлението на френския министър-председател Едуар Филип, който каза, че спортните събития в страната се забраняват до септември.

Майер, който оглави и медицинската работна група към УЕФА, изследваща възможностите за подновяване на сезона, е на друго мнение. Той изтъкна в изявление, че в обсъждането на проблема здравето на футболистите и на всички, въвлечени в процеса, се поставя на първо място.

"Всички футболни организации, планиращи възобновяването на първенствата им, ще създадат изчерпателни протоколи със санитарни и оперативни условия, които да гарантират, че здравето на въвлечените в мачовете е защитено, както и че публичните правила се спазват. При тези условия и при пълно съответствие с местното законодателство е напълно възможно да се планира възобновяването на състезанията, прекъснати през сезон 2019-20", посочи Майер.

По-рано се появиха данни от проучване на специалисти в Италия и Германия, според което професионалните спортисти може да бъдат подложени на по-голяма опасност по време на пандемията.

УЕФА е под натиск и търси решения. От една страна стои здравето на обществото и въвлечените във футбола, а от друга поставен стремежът на организацията да се довърши сезонът, за да се избегнат огромни загуби за клубовете и федерациите.

Белгия, Нидерландия и Франция вече обявиха край на сезона. Забраната за спортни събития до септември във Франция постави под въпрос намеренията на УЕФА да доиграе Шампионската лига през август, тъй като ПСЖ е един от четвъртфиналистите. Възможно е клубът от Париж да потърси възможност да играе в друга държава.

Висшата лига, която е носител на най-големите сделки за телевизионните права, изглеждаше уверена в намерението си да направи така, че всички срещи да се изиграят. Оказва се обаче, че има клубове, несъгласни с плана "Рестарт".

Дневник