Чехия е изправена пред най-тежката суша за последните 500 години и в някои общини източниците на вода ще пресъхнат, каза министърът на околната среда Рихард Брабец, цитиран от "Ройтерс".

"Очаква ни безпрецедентен период на засуха както по продължителност, така и по въздействие", заяви той, след като учени изложиха данни, че в Чехия предстои суша, обусловена от тенденцията на високи температури и малко валежи от 2015 г. насам.

На карта, представена от министерството на околната среда, личи, че към средата на този месец едва 0.1 на сто от територията на страната е имала нормално ниво на подпочвени води. А на 75.4 процента от територията има крайно засушаване.

"Малките реки ще пресъхнат, ще има десетки, може би стотици общини, на които ще трябва да се доставя вода с цистерни, защото техните водоизточници може да пресъхнат", прогнозира чешкият министър на околната среда.

Положението се утежнява и заради последиците от интензивното земеделие. По времето на комунистическия режим е имало насилствена колективизация, при която синорите и другите граници между нивите са били заличавани. Според експерти това е намалило значително потенциала на почвата да задържа вода, отбелязва "Ройтерс". /БТА

Дневник