Коронавирусът принуди много гърци да използват онлайн услуги за пръв път. Сега предложения за дигитална реформа може да доведат до премахването на факс устройства от учреждения, пише Би Би Си.

Министър Кириакос Пиракакис, който отговаря за диталното управление в кабинета на Кириакос Мицотакис, иска да накара всички институции да приемат и издават документи по електронен път.

В последните седмици порталът gov.gr започна да предлага достъп до държавни услуги без напускане на домовете. Мицотакис заяви пред парламента, че сайтът е "порталът на новата, дигитална държава", където всичко би трябвало да може да се обработва онлайн.

Идеята на законопроекта, предлаган от кабинета, предвижда и създаването на Национален регистър на гражданските комуникации, налагайки на институциите електронно общуване. Всеки гръцки гражданин ще получи цифров идентификационен номер за достъп до държавни услуги, така че да не се налага да напуска дома си и да използва принтирани документи.

Гърция бе на 26-о място от 28 държави в блока по показатели като свързаност, дигитални публични услуги и интеграция на дигитални технологии според европейския Индекс за цифрова икономика и общество за 2019 г.

Дневник