Кризата с коронавируса и световната пандемия може да се отрази на футбола за срок между две и три години, и потенциално да засегне световното първенство в Катар през 2022 г. Това прогнозира Ларс-Кристер Олсон, член на Изпълнителния комитет на УЕФА.

До момента заразените по света са над 3 милиона души, а смъртните случаи са 218 хиляди. Световната здравна криза доведе до отлагане на европейското първенство с една година, а клубните шампионати са спрени.

Световното първенство в Катар е насрочено за 21 ноември - 18 декември 2022 г., то ще бъде първото в Близкия изток. Според Олсон трябва да се види дали най-големият футболен форум няма да бъде засегнат от COVID-19.

"По мое мнение между две и три години международният футболен календар ще продължи да бъде засегнат от тази криза. Ако вирусът продължи да се развива, определено това ще доведе до проблем", каза Олсон на уебинар на Soccerex.

Според члена на Изпълкома на УЕФА световното в Катар е в по-сложна ситуация, защото ще бъде първото, което се провежда в разгара на сезона. Така ще има допълнителни трудности за клубните отбори и за УЕФА като администратор на европейските турнири.

Олсон добави, че УЕФА продължава да работи по план за провеждане на оставащите мачове от Шампионската лига и Лига Европа през август.

"Ако е възможно, то ще бъде добре за всички нас. Засега обаче трябва да изчакаме до края на май, за да видим мнението на всички лиги в Европа за завършек на националните първенства", добави той.

Дневник