За пръв път в последното десетилетие "Левски" отчита печалба. Това показва годишният финансов доклад на клуба за 2019 г., публикуван на официалния сайт на сините.

В него се вижда рязък скок на парите от спонсорски договори, както и ръст от около 2 млн. лева за заплати.Независимият одитор "Желязков Одит 2004 ООД" отчита печалба от 1.963 млн лева. За предната година "Левски" имаше загуба от над 4 милиона лева под управлението на Спас Русев.

Излизането на печалба се дължи преди всичко на паричния поток от фирмите около Васил Божков. Бизнесменът с интереси в хазарта застана зад собствеността на клуба в началото на март 2019 г. Приходите от спонсори за финансовата година са 16.3 милиона лева спрямо 5 милиона за 2018 г. Отделно има почти 2 млн. лева от дарения, като така общата сума на парите, дошли от фирмите около Божков, формира около 74% от общите приходи на клуба (24.691 млн. лева).

Разходите на "Левски" скачат от 17.87 млн. лева на 21.98 милиона. Търговските задължения се увеличават от 10.98 млн. лева на 16.6 милиона.

За последната година "Левски" беше финансиран почти изцяло от фирми, свързани с Божков. В началото на тази година държавата предприе промени в Закона за хазарта, като отне възможността частни компании да организират моментни лотарийни игри. Това засегна силно бизнеса на Божков, срещу когото бяха повдигнати 11 обвинения. Обвинения има и срещу фактическия собственик на "Левски" Георги Попов. Двамата с Божков са в ОАЕ и има искане за екстрадирането им.

Годишният доклад на "Левски" показва ръст в разходите за заплати за персонала. През 2019 г. те са на стойност 12.8 милиона лева, или с близо 2 милиона повече за предишния отчетен период.

Успоредно с обявяването на отчета дойде и опровержение от изпълнителния директор на клуба Павел Колев, който отрече да е казвал, че се готви смяна на собствеността.

Дневник