За да се противопоставим на негативните наративи, е особено важно да комуникираме проактивно за финансовата, техническата и медицинската подкрепа на ЕС в отговор на пандемията, както между страните от ЕС, така и с другите ни партньори, сред които и Китай. Повечето актове на солидарност от организации, професионалисти или частни лица се случват далеч от погледа на камерите и репортерите."

Това коментира председателят на комисията по външни работи в Европарламента Дейвид Макалистър, след като депутатите обсъдиха последния доклад на Европейската служба за външните отношения за дезинформацията по отношение на COVID-19.

Докладът разкрива много тревожни факти, например значителния брой координирани дезинформационни кампании от руското и от китайското правителство за разпространение на невярна здравна информация в рамките на Европа и в нейното съседство, както и на конспиративни теории и твърдения, че само авторитарните политически системи - а не демокрациите - са в най-добро състояние да се справят с настоящата криза, каза още той.

Докладът показва, че дезинформацията за коронавируса се разпространява особено бързо в по-малките медийни пазар, където технологичните компании не предприемат адекватни контрамерки. Източниците ѝ са до голяма степен Русия и Китай, а целта - да подкопае имиджа на ЕС и да създаде мнението, че демокрациите не се справят достатъчно добре в борбата с пандемията.

В резолюция, приета от Европейския парламент на 17 април, евродепутатите също подчертаха, че дезинформацията, свързана с COVID-19, е основен проблем за общественото здраве. Ето защо ЕС следва да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация. Парламентът също така призова социалните медии проактивно да предприемат необходимите мерки за спиране на дезинформацията и словото на омразата, свързани с коронавируса.

Дневник