Водачът в ранглистата Новак Джокович заяви, че е обмислял да прекрати кариерата си в тениса през 2010 г. Мисълта за оттегляне дошла след драматичната загуба от Юрген Мелцер в четвъртфиналите на "Ролан гарос".

Тогава Джокович беше спечелил първите два сета в мача, но допусна обрат.

"Плаках, след като бях отстранен. Това беше труден момент и исках да се откажа от тениса, защото всичко, което виждах, беше черно. Това беше момент на трансформация, защото се преродих след загубата", каза Джокович пред "Скай спортс Италия".

Той допълни: "Спечелих Australian Open през 2008 г., бях номер три в света, но не бях щастлив. Знаех, че мога да постигна повече, но загубих най-важните мачове срещу Федерер и Надал. От този момент свалих напрежението от себе си и започнах да играя по-агресивно. Това беше повратната точка".

Носителят на 17 титли от Големия шлем си припомни мача с Роджър Федерер за титлата на "Уимбълдън", който беше решен в тайбрек след 12:12 гейма в петия сет.

"Това беше един от двата най-красиви мача, които съм играл, заедно с финала срещу Рафа в Австралия през 2012 г. Уникални мачове, в които се случи всичко", каза още Джокович.

Дневник