Препитанието на 1,6 милиарда работници в сивата икономика, т. е. половината трудещи се в света, е силно застрашено от пандемията от коронавирус. Това предупреди Международната организация по труда (МОТ), цитирана от ДПА и БТА.

Трудещите се в света са 3,3 милиарда и от тях 2 милиарда работят неформално в нерегистрирани компании. Този икономически сектор понесе тежък удар от ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, тъй като тези хора често работят в браншовете, които бяха най-тежко засегнати, според МОТ.

С развитието на пандемията и кризата на трудовия пазар нуждата да се защитят най-уязвимите става още по-неотложна, подчерта ръководителят на организацията Гай Райдър.

За милиони работници липсата на доходи означава липса на храна, на сигурност и на бъдеще, допълва той.
ООН не посмя да обвини Русия за атаки срещу граждански обекти в Сирия

Доходите на работещите в световната сива икономика вече са намалели с 60 процента заради пандемията, отчита МОТ.

Организацията понижи прогнозите си за развитието на трудовия пазар. Работните часове на трудовата сила в световен мащаб ще се свият с 10,5 процента през второто тримесечие, след като пандемията се отрази в икономиката.

Спадът спрямо предкризисните равнища през четвъртото тримесечие на миналата година се равнява на 305 милиона места на пълно работно време. Перспективата е значително по-песимистична от предишната прогноза за понижение с 6,7 на сто.

CLubZ