Екипът на директора на националното разузнаване в САЩ съобщи тази вечер, че разузнавателната общност не открива следи в подкрепа на тезата, че коронавирусът SARS-CoV-2 е създаден в китайска лаборатория или генетично модифициран, предаде "Гардиън".

Часове след снощното изявление обаче президентът Доналд Тръмп продължи да настоява на тази теория, а според американски издания администрацията заплашва Китай със санкции.

Тръмп дори обяви, че разполага с доказателства в подкрепа на теорията, че вирусът, известен като COVID-19 (заболяването, което причинява), е създаден в Уханския институт за вирусология. Попитан какви са доказателствата обаче, той обясни: "Не мога да ви кажа. Не ми е разрешено да ви го казвам."

"Ще видим откъде идва. Хора проучват въпроса за нас много, много (внимателно). Хора от науката, разузнаването и други. Мисля, че накрая ще имаме много хубав отговор. Може и Китай да ни каже."

Президентът все по-недвусмислено напада Китай за пандемията с над 3.2 млн. заразени до момента, от които над една трета в САЩ. В интервю за "Ройтерс" тази седмица той заяви, че Пекин е трябвало да предупреди света за вируса по-рано, но и че азиатският гигант работи за загубата му на президентските избори през ноември и "ще направи всичко възможно".

Преди това изявлението от кабинета на Директора на националното разузнаване (позиция, която временно изпълнява верният на Тръмп посланик на САЩ в Берлин и пратеник за Западните Балкани Ричард Гренел) се покочва, че сегашната оценка съвпада с "научния консенсус, че вирусът COVID-19 не е създаден от човек или генетично модифициран".

"Тръмп отклонява вниманието"

С това разузнавателната общност не слага край на проучванията дали заразата е започнала след контакт със заразени животни или след "инцидент в лаборатория в Ухан". По-рано "Ню Йорк таймс" писа, че администрацията на Тръмп се опитва да оказва натиск на разузнавателните служби в хода на работата им по случая.

Представител Световната здравна организация заяви, че е поискала съдействие от китайските власти в разследване за появата на вируса. Въпреки липсата на данни от две лаборатории в Ухан организацията е уверена, че вирусът не е изкуствено създаден.

Теорията за лабораторния инцидент продължава да се споменава от някои учени и Тръмп не е единственият представител на властта в САЩ, който я повтаря. "Знаем, че Уханският вирусологичен институт е само на няколко километра от от мястото, където е пазарът (от който тръгна заразата - бел. ред.)," каза наскоро държавният секретар Майк Помпео. Пазарът всъщност е на 13 км от лабораторията.

В четвъртък в китайския държавен "Глобал таймс" се появи публикация, според която Тръмп цели да "отклони гнева на американците от некомпетентността на собствената му администрация в робтата с вируса. Само като направят така, че американците да мразят Китай, могат да гарантират, че обществеността ще пренебрегне факта, че екипът на Тръмп е изцапан с кръвта на американците."

Дневник