Проверката на Българския футболен съюз (БФС) за разходването на държавни средства, която Министерството на спорта разпореди, е установила нарушения. БФС ще трябва да върне 144 510.99 лева на държавата, които са били нецелесъобразно използвани по две програми и един договор към министерството, съобщи "24 часа".

Според информацията са проверени 11 договора на обща стойност 5.642 милиона лева за периода от 2015 до 2018 г.

142 776 лева от сумата е дължима покрай организацията на европейското първенство за юноши до 17 години, на което страната беше домакин през 2015 г. Министерството е изплатило 818 хиляди лева на БФС, като 305 хиляди са били разпределени към вече несъществуващия "Черноморец" за наема на стадиона в Бургас.

Той обаче е бил целесъобразен единствено за периода от 28 април до 22 май, като около три седмици съоръженията не са били ползвани от никого, откъдето идва разликата. Договорът е подписан от тогавашния президент на БФС Борислав Михайлов и изпълнителния директор на "Черноморец" Пламен Киряков, а директор на турнира беше Павел Колев.

През ноември разследване на Би Ти Ви повдигна много въпроси за съмнителни сделки за купуване на екипировка като част от програмата на ММС и БФС за развитие на детско-юношеския футбол.

Проверката е установила, че постигнатите цени от БФС са в рамките на пазарните и оферта с по-ниска стойност не е получавана от министерството.

По програмата за развитието на детския футбол, която обхваща играчи от 7 до 12 години, БФС е получил 1.344 милиона лева. Проверени са 591 клуба, като единствено "Младост 2015" не е получил екипировка, въпреки че е участвал в три турнира, като БФС ще трябва да възстанови 1744.99 лева. При програмите при елитните групи до 15, 17 и 19 години са изплатени 3.3 милиона лева и не са открити нарушения.

В допълнение проверката е установила, че при вицепрезидентите на БФС Атанас Фурнаджиев и Йордан Лечков, който вече не изпълнява тази длъжност, няма нарушения и организацията не е задължена да прилага Закона за обществените поръчки в проверените случаи. В хотели, свързвани с техните имена, в Банско и Сливен бяха провеждани лагери по програмата.

Дневник