Носителят на волейболната купа на България "Хебър" (Пазарджик) обвини федерацията, че на заседанието на управителния съвет в четвъртък е направена промяна в правилника със задна дата.

Според клуба федерацията е внесла поправка, за да узакони решението си за прекратяване на първенството и присъждане на титлата на временния водач "Нефтохимик".

В началото на април от "Хебър" възразиха и обжалваха решението. Тогава от клуба уточниха, че шампион се определя само след изиграване на плейофи, а при извънредни обстоятелства се допуска промяна в датите на мачовете, но текстовете не съдържат норми, които да определят шампион по друг метод.

"Научихме притеснителната новина, че на заседание вчера Любомир Ганев и управителният съвет на БФВ са взели решение за промяна в павилника със задна дата, която касае форсмажорни обстоятелства предвид извънредното положение в България. Това не е случайно, а в резултат на нашите действия, с които сезирахме компетентните институции за нарушения от страна на Федерацията", започва изявлението на "Хебър".

Според клуба промяната не е била предвидена за обсъждане, а е "спусната" в последния момент.

"Но БФВ по този начин признава собственото си нарушение. И се опитва да го замаже грубо, като променя правилника в угода на взетото на 31 март решение за прекратяване на първенството и обявяване на шампион против спортните принципи, против собствените си разпоредби и против европейските практики във волейбола", се казва още в изявлението.

Дневник