Футболът е най-великата игра и завръщането му ще вдъхне оптимизъм у хората. Това заяви секретарят на спортно-медицинската комисия към Българския футболен съюз (БФС) Михаил Илиев, който поясни, че в понеделник предстоят нови разговори за възможни сценарии за подновяване на първенството.

"Утре се събираме членове от Изпълкома на БФС, най-активните членове, които сме действащи от медицинската комисия, и на базата на информацията, която ние сме събрали не от псевдо специалисти, които се изказват под път и над път за тази битка с коронавируса, а от специалисти по епидемология и инфекциозни болести, ще направим една много задълбочена програма", каза Илиев в предаването "Арена спорт".

Той допълни, че от БФС ще предложат няколко варианта за подновяване на първенството, като последната дума ще има Националният оперативен щаб за борба с коронавируса. Едва след одобрение и здравен протокол от щаба клубовете ще бъдат уведомени за системата на тренировки, тестуването на играчите и хигиенните мерки, които трябва да спазват.

Илиев очаква бързо развитие на въпроса, "за да може футболът по-бързо да се върне там, където му е мястото, тоест на терена и оттам вече хората да бъдат щастливи".

"Футболът не е само някаква обикновена игра. Това е великата игра. Както има мото в една книга на Георги Марков: "Играта е по-висша от живота", а футболът е най-великата игра и тя въздейства върху хората и ще вдъхне един оптимизъм, ще махне този страх и ще излезем от тези стъклени стаи.

Надявам се, че с една много умна, отговорна, дисциплинирана система и поведение да можем бързо да дадем възможност на всички хора във футбола. Това не са само футболистите, това е един огромен механизъм във футболните клубове и смятам, че ще има в много скоро време едно добро решение", каза още Илиев.

Минути преди включването му в предаването "Арена спорт" в сайта на БФС пуснаха съобщение, в което се твърди, че не е предвидена "ключова среща за развитието на българския футбол" за понеделник. В него се споменава, че експертната група продължава да разглежда варианти за подновяването на футбола и подготвя алтернативи за спортния календар, които са съобразени с решенията на щаба и правителството.

"Даваме си сметка, че продължаването на футболното първенство е от голямо обществено значение, затова и категорично заявяваме, че ръководството на БФС ще информира представителите на медиите и спортната общественост за всички решения, касаещи бъдещето на българския футбол", пише още в съобщението.

Дневник