След края на пандемията Индия ще направи стъпка напред към подаването на кандидатура за домакинство на летните игри през 2032 г. Това заяви председателят на местния олимпийски комитет Нариндер Батра, който вярва, че страната е способна да приеме големи спортни събития в бъдеще.

Индия вече изрази интерес да бъде домакин на игрите през 2032 г. Работата по кандидатурата започна, но процесът и обсъжданията бяха "замразени" заради пандемията.

"Сериозни сме и определено планираме да приемем младежките игри през 2026 г. и олимпийските игри през 2032 г. Има екип, който посещава различните обекти, разговаряме и предстои да представят доклад. Това е непрекъснат процес, който вярвам, че няма да има развитие до декември", каза Батра.

Азиатската държава прие игрите на британската общност през 2010 г., но надпреварата беше помрачена от закъснения в крайните срокове, недовършена инфраструктура и обвинения в лошо финансово управление. Според Батра страната не е успяла да улови интереса на младите към спорта и трябва да научи важни уроци, но няма да се откаже от целите си.

Индия вече изрази намерение да стане водеща сила в спорта до игрите през 2028 г. Батра вярва, че страната ще спечели над десет медала на следващия олимпийски форум, независимо кога бъде проведен.

"Около 80 индийски спортисти вече са се класирали за олимпийските игри и са наблюдавани от директори и треньори. Придържам се към по-ранната си прогноза за двуцифрен брой медали и не мисля, че тази ситуация ще промени нещо", каза още Батра.

Дневник