Вестник "Анкъридж дейли нюз" (The Anchorage Daily News) с помощта на разследващия сайт ProPublica спечелиха тази година престижната награда "Пулицър" за служба на обществото заради разкритието, че една трета от селата в Аляска нямат никаква полицейска защита.

Фоторепортерите на "Ройтерс" бяха отличени с най-уважаваната награда за журналистика в САЩ заради отразяването на протестите в Хонконг през миналата година.

За разследваща журналистика бе награден Браян Розентал от "Ню Йорк таймс" заради разкритието как животът на хиляди таксиметрови шофьори в града е съсипан от хищнически схеми за кредитиране.

Тази година обявяването на наградите (пълния списък можете да прочетете тук) бе отложено с две седмици, защото журналистите от борда, определящ победителите, бяха заети с отразяване на вълната от новини покрай пандемията от коронавируса. "В борда участват журналисти с най-високо качество, които са на фронтовата линия на информирането на обществото за бързо развиващата се пандемия. Отлагането ще ни даде допълнително време по-внимателно да оценим финалистите", коментира на 8 април Дейна Канеди, редактор в "Ню Йорк таймс" и секретар на групата, определяща престижните награди.

Наградите се връчват от 1917 г. насам, когато са създадени съгласно завещанието на издателя на вестници Джоузеф Пулицър. В нормална година обявяването на носителите им става пред множество в Колумбийския университет в Ню Йорк. Днес Дейна Канеди ги съобщи по видео връзка от кабинета си. "По някаква ирония на съдбата за пръв път "Пулиър" са връчени през юни 1917 г. - по-малко от година преди избухването на пандемията от инфлуенца. В днешната безпрецедентна несигурност едно нещо знаем със сигурност - журналистиката никога не спира", заяви тя.

Отличието на служба на обществото е най-престижното от общо 15 категории за журналистическа работа. В допълнение има призове в 7 категории за книги, драма и музика.

Поредицата на The Anchorage Daily News разказва за масови сексуални престъпления по селата на Аляска, населени предимно с индианци и ескимоси, защото на практика органи на реда там няма.

The Courier-Journal от Луисвил, щата Кентъки, отнесе наградата за горещи новини заради начина, по който отрази стотици случаи на амнистия, подписани в последните минути от управлението на бившия губернатор Мат Бевин.

"Ройтерс" получава осма награда от 2008 г. насам и пета за последните 3 години, а агенцията беше финалист и в категорията за международни репортажи, спечелена тази тодина от "Ню Йорк таймс". Нюйоркският новинарски гигант е получил досега рекордните 127 "Пулицър" и в понеделник добави към тях още 3, включително за коментар на Никол Хана-Джоунс.

The Seattle Times сподели наградата за репортажи за национални теми заради разкритията за това как несъвършенства в самолета 737 Max на компанята Boeing в комбинация със слабия надзор от властите доведоха до две катастрофи с гибелта на стотици невинни пътници. ProPublica взе своя "Пулицър" за разследване на това какво се случва в Седми американски флот, за да се стигне до няколко смъртоносни инцидента в открито море.

За пръв път бордът връчи и награда за "аудио репортаж"- на радиошоуто This American Life, както и на репортери от Los Angeles Times и Vice News заради епизод по повод политиката на президента Доналд Тръмп, известна като Remain in Mexico, блокирала на южната граница хиляди, търсещи убежище в САЩ.

Наградата за художествена литература е за Колсън Уайтхед и романа The Nickel Boys, разказващ за ужаси в училище във Флорида на границата на ХХ век във времената на расовата сегрегация в американския Юг. Авторът вече отнесе един "Пулиър" за предишната си книга The Underground Railroad.

Операта на Антъни Дейвис The Central Park Five получи наградата в категорията за музика. Историята на произведението разказва за петима тийнейджъри - четирима чернокожи и един от латиноамерикански произход, несправедливо обвинени през 1989-1990 г. за изнасилване в Сентръл парк.

Дневник