Знаете ли, че космените клетки са вторите най-бързо развиващи се клетки в тялото на човек? На главата си имаме около 120 000 косъма, които се нуждаят от всекидневна грижа, за да растат. Грижата за косата не се състои само в това да ѝ осигурим хубава козметика, да я разресваме редовно, да не я прегаряме с маши, преси, сешоари, да не я носим често оформена на опънати прически. Нашите хранителни навици също са грижа, тъй като с тях ние ѝ осигуряваме необходимите хранителни вещества.

Кои грешки в храненето могат да доведат до косопад?

Консумирате захар и захарни изделия

Рафинираната захар предизвиква редица възпаления в човешкото тяло, включително и влошено състояние на косата, кожата, ноктите. Редовната консумация на сладкиши, подсладени напитки, сосове и храни, в които има добавена захар, предизвикват повишаване нивата на кръвната захар и инсулина. Това може да доведе до повишаване на мъжките полови хормони, да повлияе негативно върху космените фоликули и да доведе до загуба на коса.

Намалена консумация на протеини

Основният градивен елемент на косата е протеинът, наречен кератин. Когато следваме диета например, която е с ниско съдържание на полезни протеини, това със сигурност ни излага на риск от косопад. Освен качествено месо, добавете и някои растителни източници на протеини като боб, леща, спанак, тофу.

Днес.бг