Афишираните днес от управляващата коалиция безплатни чадъри и шезлонги за летния сезон по българското Черноморие може в крайна сметка да не се окажат безплатни. Това се разбра от изказване на съпредседателя на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов (ВМРО) пред Би Ти Ви. Той уточни, че това ще е предложение към концесионерите на плажовете, а те трябва да решат дали да се съгласят с него.

"Не можем да принудим концесионерите чадърите и шезлонгите да са безплатни. Това е предложение, което ще сведем до знанието на концесионерите и те трябва да решат", уточни Веселинов.

Той обясни, че ако концесионерите бъдат освободени от такса, то тогава ще трябва да пуснат безплатни плажни принадлежности. Ако обаче решат да си платят дължимото, "то тогава се влиза в рамките на споразумението с държавата и ще се върви по стария ред", каза още той.

По думите на Веселинов плажовете ще има по-малък капацитет заради изискването за разстояние между чадърите и заради това очаква концесионерите да поискат преразглеждане на таксата. Тогава той очаква да се стигне до споразумение с държавата за безплатни чадъри и шезлонги.

По-рано днес бяха представени мерките за подкрепа на секторите в криза, като това стана след коалиционен съвет между партиите в управлението. Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов (НФСБ) обяви, че категорично чадърите, шезлонгите и масичките ще са безплатни, като концесионерите и наемателите ще се компенсират с опрощаване на дължимите такси и наеми.

Според предложените от Министерския съвет днес промени в Закона за здравето министърът на туризма ще може да намали с до 100 на сто размера на концесионната такса или да отложи плащането ѝ до края на годината. Тогава плажните принадлежности ще може да се предоставят безвъзмездно или на по-ниски цени, пише още в текстовете.

Искрен Веселинов каза още, че предвидените ваучери за почивка ще са за хора, които в последните 12 месеца са се осигурявали в поне 8 от тях. Той добави, че ако са под 100 лв., няма смисъл изобщо от тях.

Дневник