"Лукойл България" ще трябва отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, които са свързани с нефтопровода й, както и да монтира още измервателни уреди на съоръжението. Това следва от промени в Закона за акцизите и данъчните складове, записани в преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето, съобщава "Капитал".

Изданието посочва, че това ще доведе до значителни разходи за дружеството, а според участници в този пазар е налице политическо отслабване на позициите на "Лукойл", активизиране на прокуратурата и удобен момент промяната да бъде прокарана в парламента бързо заедно с измененията на текстовете около извънредното положение.

Нефтопреработвателното дружество "Лукойл Нефтохим Бургас" има два данъчни склада - рафинерията и пристанище "Росенец". Търговецът на едро и дребно "Лукойл България" има един данъчен склад в Русе и т.нар. тръба. Нефтопродуктопроводът тръгва от рафинерията и стига до София, като по пътя към него са свързани базите в Карнобат, Ветрен, Стара Загора, Пловдив, Ихтиман и "Илиянци". На практика това сега е един данъчен склад, разположен на територията на повече от едно митническо учреждение.

Ако поправката бъде приета, петролната компания ще има срок един месец да поде заявление до директора на Агенция "Митници", с което да поиска за шестте й бази да бъдат издадени нови лицензи за данъчни складове, което ще й струва над 200 млн. лв., изчислява изданието.

Изданието припомня, че идеята за раздробяването е още от времето на покойния директор на Агенция "Митници", но е стигала после само до първо четен в парламента.

Дневник