Два представителни курсантски блока с по 36 души от факултета на Националния военен университет в Шумен ще се включат в честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май, което ще се проведе на територията на НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново. Те ще бъдат водени от декана на факултета „Артилерия ,ПВО и КИС“ полковник доцент доктор инженер Дилян Димитров.

Пет 122-мм гаубици М30 от въоръжението на шуменското военно училище ще участват в парада на техниката на Българската армия. За тях има 22 души артилерийски разчет. С гаубиците ще бъде произведена салютната стрелба за празника. Началник на стрелбата е полковник Станчо Станчев, който е началник на катедра „Артилерия“ в шуменското военно училище.

Отбелязването на празника започва в 8,30 часа с водосвет на бойните знамена. Парадът на техника и военни започва от 10,00 часа. Командващ парада ще бъде началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов. В тържествения ритуал ще участва и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той ще приеме строя на курсантите и ще поздрави всички военнослужещи по повод празника.

ШУМ.БГ