34-те гимназии, средни и обединени училища в Шуменска област ще имат 1 638 свободни места за ученици, завършващи седми клас тази година. Очакваният брой профилирани и професионални паралелки за учебната 2020/2021 г. е 63. 

Това е записано в държавния план-прием за областта, утвърден от Министерството на образованието и науката /МОН/. 

Обявените места са повече от броя на завършващите седми клас, които са 1453. 

„Местата са повече от броя на завършващите, но това е практика всяка година. Едната причина е, че системата се развива чрез предлагане на нови специалности от професии или комбинации от профили и профилиращи предмети и всяко училище трябва да има шанса да се съревновава с останалите. Освен това се предлага максималния брой места от 26 ученици. Реалността показва, че в областта паралелките се създават при средна пълняемост от 22,23 ученици. Така че този план може да се реализира при достатъчна пълняемост на паралелките, която отговаря на нормативните изисквания“, каза за ШУМ.БГ експертът от Регионалното управление на образованието в Шумен Николай Русев. 

Нови специалности в областта има в едно училище. Те са в ПГ по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ в Шумен - "Автомобилна мехатроника" и "Автоматизирани системи". 

В останалите училища няма нови специалности. 

От предлаганите паралелки за новата учебна година 28 са професионалните с 5-годишен срок на обучение. 22 от тях са в професионални гимназии във Велики Преслав, Нови пазар и Шумен, а 6 са в средни училища. Ще има и 3 професионални параелки с 3-годишен срок на обучение, които са в обединени училища.

Дуална форма на обучението ще се провежда в 3 специалности. Двете са в Професионалната техническа гимнзия "Симеон Велики" във Велики Преслав и една е в ПГМЕТТ "Христо Ботев".

32 са профилирани паралелки, като 27 от тях са с обучение от 5 години, 5 са 3-годишен срок на обучение.

ШУМ.БГ