Детските градини е възможно да отворят през май, но за много малко време - това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред "Нова телевизия".

Обсъждат се различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите. "Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите. Между 30-50% от родителите биха си пуснали децата, ако отворим детските градини. Други страни правят експерименти - 1/3 от децата се връщат в класните стаи, другите са вкъщи. Такова упражнение не знам до колко ще подобри образователните резултати", заяви Вълчев.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев каза пред Би Ти Ви, че засега ще се изчака края на извънредното положение (13 май) и съобразно епидемиологичните обстановка ще се реши дали и как да бъдат отворени детските градини.

"Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета година, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там да е по-млад, за да генерирам по-малко риск", коментира вицепремиерът.

Дневник