Ще има забавяне, не спиране на модернизацията на армията - това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в днешния Ден на храбростта и празник на Българската армия. "Модернизацията на армията не само няма да спре, тя ще продължи", заяви той пред БНТ.

Каракачанов обясни, че по проектите за модернизация на армията заради затваряне на границите има изоставане през последните два месеца. По проекта за бойните кораби има излъчена фирма, с която трябва да се започнат разговорите, но заради пандемията тези разговори не започват.

"Със сключването на договора за закупуването на първите осем самолета F-16 Block 70 започна модернизацията в българската армия. Беше възстановено военновъздушното училище след 17-годишно прекъсване. Беше поправена една несправедливост и се възстанови Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Това дава възможност на нашите, не само бойни пилоти, но и на младежите и девойките, които решат да се насочат към авиацията, да получат едно добро образование", зави министърът.

По думите му армията е институция, която по дефиниция е обучена да действа в извънредни положения. "И на нея й предстои, ако се наложи, да изпълнява много по-тежки мисии, свързани с много повече опасност, отколкото една пандемия от коронавирус. Обучението на личния състав както във военните училища, така и в подразделенията на българската армия не беше прекратено дори за една минута", заяви Каракачнов и добави, че засега има само два случая на коронавирус сред военнослужещите.

Дневник