На Гергьовден за пореден път президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха в задочен спор за насаждането на страх заради коронавируса. Тъй като заради епидемията парадът бе отменен, държавният глава направи обръщение от "Дондуков" 2, в което обяви, че "успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение, а силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение".

В същото време министър-председателят изненадващо отиде при командосите в Црънча, към които обяви, че имал симпатии. Първо той се разходи из поделението, където караулът бе строен и му отдаде почест. После се спря при журналисти, но с аргумента, че е празник, се опитваше да отклони някои въпроси за ситуацията с коронавируса. Обяснявайки как правителството е дало на армията всичко, което е поискала и че тя никога не е била толкова модернизирана, в ефир Борисов честити празника и на върховния главнокомандващ - президента, за който обяви, че също днес е казал за модернизацията.

Попитан за критиките на Румен Радев за страха, той каза: "Това е явно към президента Путин, защото той направи Русия да живее в страх. Той направи Русия... 10 хил. заразени на ден, премиерът му, министрите му са в болница... Това е упрек към Борис Джонсън, към президента Тръмп, към Меркел, към Маркон, към Конте, към цялата Европейска комисия, която всеки ден дава заразените и починалите. Само нашият нещо различно".

"Нищо не сме разхлабили, което да ни донесе пари"

Борисов все пак отговори на някои въпроси на журналисти, свързани със ситуацията с коронавируса, като обяви, че "по никакъв начин не е преминала заразата, а днес 69 са новите заболели". От думите му се разбра, че е позволил да бъдат премахнати контролно-пропускателните пунктове между градовете, тъй като новозаразените били на къстери.

След това обясни действията на управляващите: "Бързо и на место затискаме проблема. И става клъстер. И ако не бяха тези неразумни хора от Холандия, които дойдоха и разнесоха буквално заразата от два-три полета. Това е недисциплинирано и даже престъпно".

Премиерът обясни, че всяко едно разхлабване на мерките е в следствие на дълго работене със специалисти, но става въпрос за мерки, които касаят психическото и физическото здраве, а рамката на карантината не е променена. "Нищо не сме разхлабили, което да ни донесе пари в бюджета", каза още той и допълни: "Ново ескалираме - веднага затваряме всичко отново".

Дневник