Няколко дни след като отправя въпроси към областната дирекция на полицията в Силистра за анонимен техен дарител, активистът и журналист на свободна практика Димитър Пецов е бил задържан за 24 часа. При полицейска проверка в колата му са открити наркотици. Впоследствие той е освободен без обвинение и без да му бъде определена мярка за неотклонение, разказа "Свободна Европа".

Пецов е известен с делата за достъп до информация, които от години води срещу общината в Силистра. От две години той е сътрудникът и на Антикорупционния фонд в района. Преди време организира в града и протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. В средата на април Пецов има включване в новото предаване на Милен Цветков - "Алтернативата", в което говори, че общината сключва застрахователни договори само с една и съща фирма - тема, по която е работил и работи.

Арест

Арестът се случва на 2 май, става известно от публикация на Пецов във фейсбук. Докато шофира, полицейски патрул му сигнализира да отбие встрани.

"Мислех, че съм нарушил правилата за движение. Дойде полицай и ми поиска документите за проверка, после ми поиска застрахователната полица на колата, после и талона за годишен технически преглед. Оказах се изряден документално", пише в своя фейсбук статус Пецов. След това се появява още един полицай, който се представя за инспектор от Криминална полиция. "Почва нещо да ми светва в посока, че съм написал нещо, което е всяло паника и суматоха. Не съм изненадан от тези действия по принцип, защото съм ги предизвикал и с въпросите си, които скоро отправих със заявление по ЗДОИ към директора на Областната дирекция на МВР - за това кой е анонимния хранител на полицията при извънредното положение", пише още Пецов

Инспекторът му обяснява, че трябва да отидат заедно до местното полицейско управление, без обаче да го информират нито каква е причината за проверка, нито защо искат да отиде с тях до управлението, твърди журналистът.

"Един от полицаите обаче се качи в моята кола и седна до мене на предната седалка. Така изминахме двамата разстоянието по цялата ул. "Македония" до РПУ - Силистра, като през цялото време полицаят се опитваше да ми отвлича вниманието с въпроси дали съм притеснен и други подобни", пише още Пецов.

Претърсване без поемни лица

След като стигат до районното, на Пецов е съобщено, че трябва да му претърсят автомобила. Преди това го питат дали има нещо незаконно в автомобила, на което той отговаря отрицателно.

Пред "Свободна Европа" Пецов казва, че обискът продължава по-малко от минута, като полицаите не са пожелали да отвори багажника на колата. Но един от тях намира в джоба на гърба на облегалката на шофьорската седалка пакет, увит в черен найлон, който Пецов твърди, че до този момент нито е виждал, нито е знаел, че се намира в колата му. "Отвориха вратите, мисля, че единият отвори и жабката, но много бързо я затвори. Нещата много бързо приключиха с ровенето - сякаш беше имитация на претърсване. Ключовете бяха в мене и в багажника не търсиха въобще. Още като откриха пакета, започнаха да викат: "Какво е това, г-н Пецов, какви са тези неща, с които се занимавате?"

По думите на журналиста дори самите полицаи все още не са знаели какво точно са намерили. Пецов отказва да подпише протокола от претърсването, защото на него не присъстват поемни лица, които да наблюдават като независими свидетели действията на униформените. След това той е задържан за 24 часа, Тестът показва, че в колата са намерени: 11.7 грама екстази, 7.2 грама хероин, 13 грама амфетамин и 7.2 грама канабис.

"Има досъдебно производство"

Впоследствие той прекарва в ареста 24 часа, а после е освободен, без да му бъде искана мярка за неотклонение.
От окръжната прокуратура са отказали коментар пред "Свободна Европа" с мотива, че се води досъдебно производство.

"Това по време на разследването ще се уточни. Това го решава наблюдаващият прокурор, който е от районната прокуратура. Има образувано досъдебно производство, това е за момента, което мога да кажа", е цитиран говорителят на Окръжната прокуратура в Силистра Ивелин Чафаланов.

Дневник