Икономическата активност в Русия е намаляла с 33% спрямо нивата преди въвеждането на ограничения заради пандемията от новия коронавирус, съобщи министърът на икономическото развитие Максим Решетников. От края на март много предприятия и компании бяха принудени да спрат работа или да преминат в онлайн режим.

Днес кметът на Москва заяви, че от 12 май, вторник, е възможно в града да се поднови пълноценно работата на всички промишлени и строителни компании. Но Сергей Собянин подчерта, че това не означава облекчаване на мерките за самоизолация и че секторът на услугите ще трябва да почака още.

Президентът Владимир Путин го подкрепи и също каза, че е рано още за отмяна на ограниченията. За това може да се помисли, ако данните се стабилизират за две последователни седмици. Броят на новите случаи расте заедно с броя на тестовете, но самоизолацията трябва да продължи, допълни той.

Анна Попова, ръководител на здравния регулатор Роспотребнадзор, обясни, че сред първите облекчения може да е допускането на разходки и тренировки на открито, заедно с отварянето на някои магазини.

Антикризисният център съобщи за четвърти пореден ден за над 10 хиляди нови заразени, с което общият брой достигна 166 хиляди и 1537 починали.

Трети министър - Олга Любимова, която отговаря за културата, се зарази с COVID-19 и премина в самоизолация вкъщи. Състоянието ѝ е леко и няма основание тя да влиза в болница, обясниха от пресцентъра на министерството. Преди нея се заразиха премиерът Михаил Мишустин и министърът на строителството Владимир Якушев.
Дневник