Ютубър на име Ратароса е известен в онлайн средите с това, че е много добър в пълното възстановяване на коли и най-вече Ferrari. Преди една седмица той си постави за цел да открие едно много специално Ferrari F40, това, което синът на Садам Хюсеин, Удай, притежава и изоставя преди да бъде убит.

Спекулациите за това, къде е скъпата кола са много. Една от тях е, че Ferrari-то е погребано под пясъците на пустинята. Но се оказва, че съдбата е по-благосклонна към него. Или не чак толкова.

Сравнително бързо Ратароса успява да открие колата - само за една седмица. Това става с помощта на Крис Смит от автомобилната компания "Биг Крис", който успява да идентифицира мястото, на което се намира автомобила, а именно - град Ербил, северната столица на иракски Кюрдистан.

Още през 2016 година при пътуване в Ирак, Крис открива колата. Тя е изминала едва 4000 км, но състоянието й е шокиращо. Времето далеч не я е пощадило.

"Цялата бе покрита с прах, а най-зле беше самият двигател. Имаше пясък навсякъде, което за нормална кола е лошо нещо, но за едно Ferrari е ужасяващо", казва Ратароса. От автомобилът липсват и основни части, които са и прекалено скъпи и не могат да се открият ведната по щандовете на завода в Маранело, за това той не може да запали. Ютубърът наема белгийски специалист, който успява да изчисти колата и да я върне в прилична форма, за да стигне поне до летището. Но тя все още има прекалено много проблеми, като нов резервоар за гориво, който би струвал 25 хил. долара.

Ратароса обаче иска да вземе Ferrari-то във Великобритания за да го реставрира напълно, нещо, в което е изключително добър. Но по думите на Крис, до сделка със сегашният собственик на колата така и не се стига, защото поисканата сума за колата и транспортният кошмар, който я очаква, са отвъд възможностите на ютубърът.

Сумата, поискана от Ратароса за колата, е 1,150,000 долара - оферта, която той е принуден да откаже, въпреки усилията, които хвърля за да намери автомобила.

Ако британецът бе купил колата обаче щеше да се изправи и пред друг проблем - сестрата на Удай, Рагхад. В Twitter тя заплаши, че ще преследва всички, които притежават част от имуществото на семейството й.

Като повечето лидери в Близкия Изток, Садам Хюсеин бил изключително богат, а това богатство разглезило и синът му, Удай Хюсеин, който водел разюздан начин на живот и обичал изключително скъпите коли. Изглежда Ferrari-то успява да оцелее огненият ад, който унищожава голяма част от колекцията на Удай, след като баща му го наказва, че е убил няколко души на парти.

Днес.бг