"При нарастване на заразените на над 100 човека на ден, отново затваряме"

Това заяви днес премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата му с европейските лидери и тези на Западните Балкани. Той не пропусна обаче да коментира и настоящата ситуация в страната, свързана със заразата. 

По думите му положението у нас все още не е толкова тежко, защото огнищата са разделени "на клъстери" по зарязаване. И призова да хората да продължават да спазват дисциплина, дистанция и да носят задължителните маски.

"Ние сме с няколко стъпки пред всички колеги от Европа. Това, което те наричат разхлабване на мерките...Ама вие си бяхте разхлабени от първия ден - банки, офиси, строителство, магазини - не са спирали да работят."

От думите му стана ясно, че отваряне на детските градини и яслите няма да има, поне в скоро време. 

"Много е опасно отварянето и това беше изрично изискване на щаба - да не отваряме детските градини и яслите"

И още - премиерът обясни, че е искрено ядосан на българите, които в момента са блокирани на летището в Париж. Те са сезонни работници, които отишли, за да работят, но не отговарят на изискването на френскит власти - да влизат само хора, които имат френско гражданство.

"Истинските съм ядосан на тези, които заминаха за Париж, а сега пускат есемеси и се оплакват от лошо отношение."

Относно пускането на българското първенство по футбол - премиерът обясни, че това би било вид социален отдушник, но не пожела да обясни кога смята, че е правилно да се рестартира. 

Не стана ясно и как и дали ще бъдат отворени хотелите, но от думите му по-скоро се разбра, че Борисов е скептичен:

"Как ще започне туризма в тази ситуация? Това означава, представете си един хотел, един идва от Холандия и целия хотел го затваряме. Така че нищо не е преминало, нищо не се знае."

Клуб Z