56 души от здравната система В Шумен получиха по 1000 лева бонус към заплатата си за работа на "първа линия" в борбата с коронавируса. 

Сумите са дадени на служители на МБАЛ-Шумен, Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ и Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Сред тях има лекари, медицински сестри, фелдшери, лаборанти, здравни инспектори, санитари и шофьори на линейки, показа проверка на ШУМ.БГ.   

В болницата контакт със заразени с китайския вирус са имали 40 души от 3 отделения - Спешно, Инфекциозно и I-во вътрешно. Това са 7 лекари, 7 санитари, а останалите са медицински сестри. 

"ЦСМП заяви 7 души, които са ходили до адреси на хора със съмнение за COVID-19 - един лекар, една сестра, двама фелдшери и трима шофьори. Всички те си получиха бонусите. Други сблъсъци с вируса засега нямаме", обясни шефът му д-р Илиян Илиев. Общо 25 души от Центъра са тествани после за коронавирус и пробите им са отрицателни. 

От РЗИ обясниха, че са изплатени бонуси на 9 техни служители. Това са двамата лаборанти, вземали проби за изпращане в лаборатория, и 7 инспектори. Те са връчвали предписания за изпълнение на задължителни противоепидемични мерки или са проверявали спазването на карантината. 

За бонуси за служителите от здравната система, които през март са работили със заразени от COVID-19, министерството на здравеопазването отпусна общо 4,9 млн. лв. От тях 3,2 млн. лв. отидоха в 37 болници в страната, а 1,7 млн. лв. за здравните инспекции и спешните центрове.  

ШУМ.БГ