Сръбският парламент отмени извънредното положение, обявено на 15 март с цел борба срещу пандемията, предизвикана от новия коронавирус.

Сърбия е изпълнила всички условия, препоръчани от Световната здравна организация, преди да бъдат облекчени извънредните мерки, отбеляза премиерът Ана Бърнабич, обръщайки се към депутатите. "От повече от седмица в Сърбия има по-малко от 5 на сто заразени (от всички подложени на тестове - бел. АФП), което е едно от основните условия за отмяна на извънредното положение", подчерта тя.

От 15 март е наложен полицейски час от 18.00 до 5.00 ч. в работните дни. Хората на възраст над 65 са принудени да остават по домовете си от месец насам. От средата на април им беше позволено да излизат за един час дневно.

Близо 10 000 души в Сърбия се заразиха с коронавируса, причинил 203 жертви. Броят на смъртните случаи намалява от няколко дни. В понеделник страната облекчи ограничителните мерки, като отвори отново ресторантите и кафенетата. Очаква се да бъдат открити и търговските центрове.

Дневник