От 21-ви март, когато бяха въведени ограничения на входовете и изходите на Шумен, до премахването им на 6 май полицаи не са пропуснали през КПП-тата 2042 моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. 

Водачите на тези коли не са представили основателна причина за влизането или напускане на областния център. 

"Хората, които преминаваха през контролно-пропускателните пунктове показаха отговорно отношение, бяха подготвени с необходимите документи и така не се стигна до дълги опашки и напрежение. Не е имало ситуации на конфликти и агресия по пунктовете", е заявил директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим. Той изказва и благодарност към всички полицейски служители, които работиха на контролно-пропускателните пунктове и на всички останали, които се грижиха за опазване на обществения ред.

За същия период са образувани 38 досъдебни производства за нарушена карантина и 4 преписки. По Закона за здравето пък са съставени 238 акта, като 209 от тях са за неносене на предпазна маска. Полицейски служители са ходили на 1087 проверки на поставени под карантина, а други 28 са извършени съвместно с РЗИ.  

От полицията напомнят, че все още не е отпаднала забраната за посещение на детски площадки, спортни съоръжения на открито и спортни площадки и се счита за нарушение по Закона за здравето, за което се предвижда глоба в размер от 300 до 1000 лева. 

ШУМ.БГ