Наемници от руската частна военна компания "Вагнер" се сражават в Либия, сочи изтекъл доклад на Организацията на обединените нации, цитиран от руски и световни медии и агенция "Франс прес".

Бойците от "Вагнер" - която формално не съществува, но разполага със сили в Сирия и някои африкански държави - наброяват (според изтеклия документ) между 800 и 1000 души и се сражават на страната на Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар. Неговите сили, които владеят по-голямата част от либийската територия и преди 13 месеца започнаха офанзива срещу Триполи, се подкрепят още от Египет и Обединените арабски емирства.

Източниците на "Франс прес" обаче говорят и за напрежение между "Вагнер" и Хафтар заради неизплатени задължения.

Тези сили са основният противник на признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) на Файез ас Сарадж, подкрепяно от Италия, Турция и Катар.

Русия винаги е отричала наличието както на руски военни в Либия, така и на "държавна" следа в компанията, свързвана с ресторантьора Евгений Пригожин ("Готвача на Путин", известен и с намесилата се в изборите в САЩ фабрика за тролове). Преди няколко месеца руският президент Владимир Путин обяви още, че ако в Либия има руснаци, те не представляват интересите на официална Москва, нито взимат пари от нея.

Не само руснаци

За нейното участие в либийските сражения - където протурски сили защитават правителството на Сарадж - са говорили множество източници. За пръв път това се потвърждава и в документ на ООН.

Докладът от 57 страници посочва като първи момент на разполагането на ЧВК "Вагнер" в Либия октомври 2018 г. с функции като "техническа поддръжка за поправянето на военни превозни средства", но и "участие във военни операции". "Експертиза в електронните контрамерки и разполагане на екипи от снайперисти" е друго описано предназначение.

При това не става дума само за руснаци - има и граждани на Беларус, Молдова, Сърбия и Украйна.

Към "Вагнер" наскоро имаше обвинения, че бойците ѝ са извършили химическа атака с нервнопаралитичен газ южно от Триполи - отправи ги управляващото в столицата ПНС. В последните дни в арабски медии имаше и публикации за смъртта на 10 наемници от "Вагнер" в Либия по време на сражения в същия район, но руското външно министерство отрича такъв сценарий, защото според него в Либия не са умирали руски граждани и "на територията на Либия в настоящия момент не се намира нито един руски военнослужещ".

В представения в Съвета за сигурност на ООН документ се споменава още частна военна компания - "Руски системи за сигурност", занимаваща се с "техническо обслужване и ремонт на бойната авиация".

Дневник