Тръстът на привържениците на "Левски" "Синя България" видя опит за дестабилизиране на клуба след появило се в публичното пространство писмо. То беше определено от фенската организация като "унизителен експеримент", целящ да влоши отношенията в левскарската общност.

По-рано през деня в електронни медии се появи призив към тръста, подписан от фенове, които искат от "Синя България" да продаде акциите си, за да се осигурят пари в тежкия за клуба момент. Публикуваното писмо е било подписано от няколко физически лица, сред които са бившият вицепремиер Евгени Бакърджиев и председателят на сдружение "Сини Сърца" Илия Христов.

"Синя България" притежава 10% от акциите на "Левски", които получи като дарение по време на управлението на Тодор Батков. Призивът към фенската организация е или те сами да платят номиналната им стойност, или да ги пуснат в продажба, но според тръста това е практически невъзможно, тъй като законодателството не му позволява да извършва публично предлагане на акции.

"Държим за пореден път да подчертаем, че една от основните цели на участието на Тръст "Синя България" в собствеността на Дружеството, е да се гарантира прозрачност при управлението и финансирането на Левски. Притежаването на акциите не е самоцел, и именно поради тази причина, преди повече от две години, нашето Сдружение е входирало в администрацията на клуба искане, с което купюрите с акции, които Тръстът притежава, да бъдат "раздробени", което би позволило тяхното прехвърляне на повече от едно лице. До настоящия момент нямаме обратна връзка от клуба по този казус.

"Решение за придобиване или прехвърляне на акции може да бъде взето само и единствено след свикване на извънредно Общо събрание на Тръста. Очевидно е, че в състояние на извънредно положение, както и предвид действащите в момента мерки за социална дистанция, които се очаква да останат в сила в обозримо бъдеще и които забраняват събирането на големи групи хора в закрити пространства, такова извънредно Общо събрание не може да бъде проведено, да не говорим за невъзможността същото да бъде законно свикано в рамките на изключително краткия срок", пише в изявлението на "Синя България".

По-рано Илия Христов отрече да е подписвал подобна декларация с призив към "Синя България".

Дневник