"The Greatest: My Own Story" - единствената автобиография на легендата на бокса Мохамед Али, излезе на български със заглавие "Аз съм най-великият", съобщи издателство "Кръг". Книгата е публикувана на английски през 1975 г. Писана е с помощта на журналиста Ричард Дърам и под редакцията на нобеловия лауерат Тони Морисън. Автобиографията на американския боксьор е преведена на много езици.

Българският превод е дело на Светлана Комогорова-Комата, а писателят и треньор по бокс Палми Ранчев е редактор. Поетът Иван Ланджев е автор на послеслова.

Без да се спира подробно върху детските и юношеските си години, Али разказва за най-великите моменти в своята кариера. Той изяснява скандалната история с олимпийския си златен медал от 1960 г., който хвърля в река Охайо, след като отказват да му сервират в ресторант в родния му град Луисвил.

Али описва и най-емблематичните си мачове - първата среща за световната титла в тежка категория през 1964 г. срещу Сони Листън, или първото пришествие, както го нарича самият той. Мач, предшестван от скандална кампания, в която двамата боксьори стигат до крайности. Един от куриозите е автобусът, известен като "Големия червен". Мохамед го купува и го откарва при най-добрия художник на табели - баща си, за да го боядиса в оранжево, зелено, червено, жълто и синьо, но най-вече в червено. От едната страна е изписано: "Най-колоритният боксьор на света - Касиус Клей", а от другата: "Сони Листън е велик, но в осми рунд ще падне в миг!" Али пътува с автобуса навсякъде и дори отива на мача с него. Докато мерят теглото им преди мача, Али произнася култовата си реплика: "Летя като пеперуда, жиля аз като пчела!"

"Не е пропуснат и един от най-големите съперници в кариерата на Мохамед - световният шампион Джо Фрейзър. Първата среща между тях е наречена Мачът на века и е гледана от повече хора по света от всяко друго спортно събитие в историята. Али описва подробно съсипващата загуба, която изпраща Джо в болницата за близо седем седмици, въпреки че е победител. "Аз съм най-великият" приключва с последната, трета, среща между двамата "динозаври" в Манила през 1975 г., когато Али побеждава с технически нокаут. Победителят диктува от Филипините по телефона последната глава от единствената си книга", се казва в анотацията на "Аз съм най-великият".

Рожденото име на Мохамед Али е Касиус Клей. Роден е на 17 януари 1942 г. в Луисвил, САЩ. Олимпийски шампион е от игрите в Рим през 1960 г. в полутежка категория, трикратен световен шампион по бокс за професионалисти в категория тежка (1964, 1974, 1978). Считан е за основоположник на съвременния бокс. Умира на 3 юни 2016 г.

Дневник