Феновете на футбола в Нидерландия няма да могат да присъстват на мачове, докато не бъде разработена ваксина срещу коронавируса. Това заяви здравният министър Хюго де Йонге.

"Все още не може да споменем дата за последната стъпка, с която ще одобрим масовите прояви. Това ще е възможно само ако има ваксина и никой не знае колко време ще отнеме за откриването на такава. Разбира се, че се надяваме това да се случи скоро, но е реалистично да стане за година или повече", заяви Де Йонге.

Нидерландия беше първата държава в Европа, в която футболното първенството беше прекратено. Решението дойде, след като правителството удължи забраната за провеждане на големи публични събития до началото на септември заради пандемията.

Според експерти за разработването на нова ваксина са необходими средно около десет години, посочва "Скай спортс". Други вярват, че заради големите усилия да бъде открит лек срещу коронавируса, ваксина може да има до няколко месеца.

От своя страна клубовете от Висшата лига се подготвят за възможността да изиграят целия следващ сезон пред празни трибуни. Отборите очакват футболът да се завърне към нормалния си ритъм само при създаването на ваксина.

Дневник