8 театрални спектакъла влязоха в основната селекция на фестивала "Нова българска драма". Провеждането му бе отложено заради коронавируса, но заглавията ще останат непроменени и представленията ще се играят на новите дати - от 11-ти до 16-ти май 2021-ва, съобщиха организаторите от шуменския ДКТ "Васил Друмев".

Авторът на селекцията в направление „Преглед на спектакли“ проф. Ромео Попилиев е избрал 8-те заглавия от 39 предложения на театри. Проф. Попилиев прави уговорката, че селекцията остава отворена, ако се появят нови спектакли, чиято художествена стойност предполага включването. 

„Стремил съм се към широко разнообразие на теми, проблеми, стилове и жанрове. Селекцията в случая се оказа достатъчно трудна задача с оглед на моментната художествена ситуация на българския театър, в която иначе доста щедро се разлива наличието на творческо желание и енергия, но очевидно се усеща дефицита на силни идеи и концентрирани увличащи внушения. Може би нашият театър се нуждае тъкмо от повече концентрация? Вероятно нещастно застигналата ни пандемия ще отвори повече простор в творческото въображение и както българският театър, така и българската драма ще излязат по-силни и уверени от това изпитание“, казва проф. Попилиев. 

Заглавията, които той е подбрал са „Добролюб“ на Малък градски театър „Зад канала“, "Трима мъже и една Маргарита“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София, „Илинден“ на Драматичен театър Ловеч, "Вапцаров: Песни за човека" на Драматичен театър "Н. Вапцаров" – Благоевград, „За светлото, което бе“ на ДКТ - Враца, „Алеко. Смях над мрачни страници“ на ДКТ "Васил Друмев" - Шумен, "Въздух" на Куклен театър – Видин и „Емигрантски рай“ на Театър „София“. 

В направление „Авторски прочит“ селекционер на текстовете е доктор  Ина Божидарова. След анонимно запознаване с 22 драматургични текста тя е подбрала 3 - „Теорема“ от Недялко Делчев, „Саркофагът“ от Сабина Стефанова и „STABLE GENIUS или Процесът срещу драматургията“ от Александър Мануилов. Тази селекция също се запазва за провеждането на Фестивала догодина. 

В журито са включени квалитетни представители на театралното изкуство -  театроведът, преподавател и театрален критик проф. Камелия Николова, режисьорът проф. Пламен Марков, сценографът проф. Светослав Кокалов, актьорът Михаил Мутафов и композиторът Калин Николов. 

ШУМ.БГ