89 доброволци се включиха с труда си по време на извънредното положение заради пандемията от коронавирус. До момента те са предоставили безвъзмездно храна и вода на 3 467 души, на 16 семейни и самотни хора са закупували лекарства и храни, на 37 души е предоставена психосоциална подкрепа, 169 заявки са приели по електронна поща и телефон с молба за подкрепа.

Това каза днес в Деня на международния празник на Червения кръст и Червения полумесец - 8 май председателят на БЧК-Шумен Пламен Петров.

От общия брой доброволци 11 са членове на доброволния екип по бедствия, аварии и катастрофи към БЧК, други 53 ние ги наричаме спонтанни доброволци, които са нови, не са наши членове, но изявиха желание да помагат на останалите. Двама от нашите членове-психолози оказаха психосоциална подкрепа на 37 души“, уточни Петров. Той допълни още, че към оказаната помощ на 3 467 са и хора, получили продукти от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

От вчера доброволци на БЧК-Шумен започнаха да раздават в областта и 400 пакета с хранителни продукти, дарени от Българския червен кръст и от Червения полумесец. Вече раздадохме хранителни продукти в 7 общини и продължаваме. Всяка една ще получи по 40 пакета предназначени за социално слаби лица“, каза Петров.

ШУМ.БГ