Изпълнителният директор на „Тесла“ Илон Мъск и канадската певица Гримс, които обявиха на 5 май раждането на първото си дете, планират да се присъединят към все по-големия брой семейства, избрали детето им да бъде с неутрален пол.

Подходът става все по-популярен, тъй като все повече родители отхвърлят половите стереотипи - като обличане на момичетата в розово и момчетата в синьо, а вместо това позволява на децата да направят този избор сами.

"Не искам да го поставям в границите на определен пол, в случай че той не се чувства принадлежащ към него в живота си", заяви 32-годишната Гримс, чието истинско име е Клеър Бушър, пред фенове в YouTube на живо през февруари, докато обсъждаше бременността си.

По това време тя отказа да разкрие пола на бебето, но 48-годишният Мъск заяви в Туитър, че е момче.

Публикувайки две снимки на новороденото, Мъск каза, че то е кръстено с името X A-12.

Други известни родители, които са решили да отглеждат децата си в неутрална полова среда, включват певицата Палома Фейт и актрисата от Марвел Зоуи Салдана. Тенденцията подтикна марките за играчки и дрехи да излязат с нови продукти без полова принадлежност.

Производителят на Барби „Мател“ пусна кукли с неутрален пол миналата година, а марки за облекло като „Зара“ и по-малката модна линия „Джипси спорт“ започнаха да произвеждат колекции с унисекс облекла. 

Дарик