Чифт баскетболни кецове "Найки" от серията Air Jordan 1s ще бъде продаден на тръг от компанията Sotheby's в Ню Йорк. Те са носени от легендата Майкъл Джордан през 1985 г. и имат подпис на Въздушния.

Кецовете са първите в историята, направени специално за баскетболист. Бяло-червеният модел е пуснат от "Найки" през септември 1985 г. година, след като Джордан дебютира в НБА.

Според очакванията на Sotheby's цената, която могат да достигнат маратонките е 100-150 хиляди долара. Търгът ще бъде на 17 май.

Тогава ще бъде отбелязана 35-ата годишнина от създаването на марката Air Jordan. Същият ден ще бъде излъчен и последният епизод от документалната поредица на "Нефтликс" "Последният танц", посветена на Джордан и периода му в "Чикаго булс".

Кецовете са предоставени на Sotheby's от колекционера Джордан Гелът. Той е основател на музей за обувки в Лас Вегас. "Този чифт беше най-ценният експонат, привличаше хиляди хора от цял свят. Покрай емоциите от поредицата за Джордан обаче реших, че те трябва да имат нов дом", обяви Гелър.

Джордан е считан за най-великият играч в историята на НБА. Той е шесткратен шампион с "биковете" и шест пъти е избиран за Най-полезен във финалите. Въздушния пет пъти е бил MVP в редовния сезон и е 14-кратен участник в Мача на звездите.

Дневник