Българският футболен съюз (БФС) отрече да е злоупотребявал с държавни средства. От организацията обявиха, че работят "максимално прозрачно и коректно".

На 1 май след дълго очакване беше съобщено, че проверката на министерството на спорта (ММС) е показала нарушения. Заключението е, че БФС трябва да върне 144 510.99 лева на държавата, които са били нецелесъобразно използвани по две програми и един договор към министерството.

"БФС категорично заявява, че не приема твърденията за извършени нецелесъобразни разходи, свързани с организацията на ЕВРО 2015 и претенциите за възстановяване на сумата от 144 510,99 лева", се казва в съобщението в сайта на организацията.

Вниманието е насочено към наемането на стадион "Черноморец" в Бургас за европейското първенство за юноши до 17 години, на което страната беше домакин през 2015 г.

"Всички разходи са надлежно отчетени пред Министерството на младежта и спорта, което ги е приело без възражения", заявяват от БФС. От организацията допълват, че "допълнителен атестат за работата на администрацията на БФС е отличната оценка, поставена от ръководството на УЕФА за провеждането на ЕВРО 2015".

Турнирен директор на Евро 2015 беше настоящият изпълнителен директор на "Левски" Павел Колев. Преди два дни той заяви пред Би Ти Ви: "Неправомерно използвани средства не е имало, въпреки че правя уговорката, че не съм писал отчета към министерството на спорта за отпуснатите средства, нито съм виждал този отчет. Тоест аз не знам как са отчетени парите, които са получени от министерството. Нито някой ме е питал колко пари трябва да бъдат отпуснати от министерството, нито ме е питал как трябва да бъдат отчетени."

Според него името му се припомня: "защото съм турнирен директор и е удобно да го отнеса аз най-вероятно". "Мисля, че колегите от футболния съюз разполагат с всички документи и трябва да направят всичко възможно да изчистят това недоразумение. Защото ако има такова, то не е свързано с "потъване на средства", а с грешки в отчета".

"БФС също така не приема твърденията за непризнат разход по "Програма за развитие на детския футбол" в размер 0,001298 процента от общите отпуснати от ММС средства и разполага с необходимите документи и протоколи, за да аргументира позицията си. Българският футболен съюз още веднъж държи да подчертае, че в организацията се работи максимално прозрачно и коректно, а опитите за публични внушения за извършвани нарушения приемаме за безпочвени и целящи уронване престижа на съюза", завършва съобщението.

Дневник