Трето място извоюва Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ на провелата се днес ХХХII Републиканска студентска олимпиада по програмиране, съобщи за ШУМ.БГ гл. асистент д-р Бисерка Йовчева от факултета по математика и информатика.

Състезанието се проведе онлайн на професионалната състезателна платформа hackerrank.

В надпреварата участваха 25 отбора от 9 университета в страната от София, Варна, Русе, Бургас, Шумен и Американския университет в Благоевград. 

Шуменският университет се представи с два отбора от по 3-ма студенти. В първия се включиха Валентин Борисов, студент III курс, бивш състезател от Школа А&Б, носител на медали от наши и международни участия и второкурсниците Ивелина Спасова и Николай Иванов. В другия отбор представил университета участваха Радостин Петров, Юсуф Юсуфов и Ивайло Иванов, всички от II курс.

„Нашите отбори се представиха много силно и заслужено отново са в първите редици в страната по информатика“, сподели Йовчева. Тя добави, че републикански шампион е отново отборът на Софийския университет, в състав Иван Ганев, Петър Ангелов и Виктор Терзиев, като първите двама са шуменски информатици, сега студенти в столицата. Второто място пак е на отбор от Софийския университет, в който един от тримата състезатели  Антон Чернев, също е шуменски информатик. „Сега усилено се подготвяме за кандидатстудентската кампания в Шуменския университет  и се надяваме на добри студенти, за да продължим с успехите“, каза още Йовчева.

ШУМ.БГ